Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Teleorman

Verde prezent în cartierele din Roșiorii de Vede

Beneficiarul investiției :
Municipiul Roșiorii de Vede
Codul SMIS :
119439
Localizare proiect :
Teleorman , Roșiorii de Vede
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 4.549.359,26 Lei | Valoare solicitată: 3.394.003,13 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 64.71 %
Axa prioritara :
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritatea de investitii :
5.2 - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului
Obiectiv specific :
5.2 - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului

Restrângerea spaţiilor verzi accentuează riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei. Orice orăşean care trăieşte în jungla de beton tânjeşte după o ieşire în natură, în spaţii deschise şi verzi, în care să îşi reîncarce bateriile. Beneficiile acestor ieşiri sunt demonstrate de către studii multiple. Unul dintre acestea arată că spaţiile verzi îmbunătăţesc sănătatea mintală și, conform normelor acceptate la nivel european, 26 mp. de spațiu verde pe locuitor este pragul sub care sănătatea cetățenilor din zonele urbane este puternic afectată. La nivel național, situația este departe de a fi una favorabilă locuitorilor, înregistrându-se cazuri în care nu este atins nici măcar jumătate din pragul minim în ceea ce privește necesarul de spațiu verde. De aceea, se pune accentul pe crearea de noi spaţii verzi, în special în zonele urbane cele mai aglomerate. Spre deosebire de alte ţări europene, România are o situaţie deficitară privind suprafaţa medie a spaţiului verde pe locuitor, aceasta devenind o problemă a urbanizării actuale. Prin intermediul Priorității de Investiții 5.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 au putut fi alocate fonduri nerambursabile pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice abandonate și neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple. Toate acestea au contribuit la îmbunătățirea mediului urban și a creșterii calității vieții locuitorilor.

Un astfel de proiect este și „Verde prezent în cartierele din Roșiorii de Vede”, prin care s-a dorit reabilitarea, reamenajarea, urbanizarea și modernizarea terenurilor degradate existente, prin toaletarea vegetației, reabilitarea aleilor existente, amplasarea mobilierului urban și instalarea sistemelor de irigații, astfel ca imaginea de ansamblu să fie una estetică și revigorantă. UAT Municipiul Roșiorii de Vede și-a propus realizarea unei investiții care să asigure regenerarea urbană a terenurilor degradate, situate între blocurile de locuințe din 7 zone din municipiu. „În câteva cvartale de blocuri nu s-a mai intervenit în mod profesionist de când au fost construite blocurile. 90% din fonduri au avut această destinație: flori, gazon, pomi, cu sistem de irigație aferent, mobilier stradal, s-a intervenit asupra aleilor pietonale, s-au amenajat locuri de joacă pentru copii, sistem de iluminat public pe bază de panouri fotovoltaice. În acest fel, s-a schimbat radical aspectul zonei.”, spune primarul municipiului Roșiorii de Vede.

Proiectul a vizat, prin activitățile sale, reabilitarea acestor zone degradate ale municipiului, conducând la îndeplinirea obiectivelor priorității de investiție prin crearea a 23.707,22 mp. de spațiu verde. În aceste zone nou create, s-au amplasat piese de mobilier urban (coșuri de gunoi, bănci, pergole, tobogane, leagăne, foișor cu fântâni arteziene), arborii au fost toaletați, au fost plantate noi specii de arbori și arbuști și au fost montate puncte de emitere a semnalului wireless (wi-fi). De asemenea, au fost realizate un sistem de irigații, precum și un sistem de iluminat. Acesta a fost realizat prin amplasarea unor stâlpi de iluminat fotovoltaici cu înălțimea de patru, respectiv șase metri și corp de iluminat de 30, respectiv 45 wați. Toate aceste acțiuni au fost realizate în cadrul proiectului „Verde prezent în cartierele din Roșiorii de Vede”, finanțat prin Regio, Axa prioritare 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.2 – „Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”, proiect ce are o valoare totală de peste 4,4 milioane de lei.

Provocările majore ale proiectului au fost generate de condițiile rigide de eligibilitate impuse, de termene lungi de răspuns, dar și de strictețea de a respecta proiectul inițial. Ori, cineva cu experiența unui om care nu e la prima accesare a fondurilor nerambursabile, știe că acest lucru nu este întotdeauna posibil. Cu toate acestea, primarul spune că cel mai curios impediment în implementarea proiectului, dar și caracteristic poporului nostru, a fost reprezentat de împotrivirea unor locatari, care au făcut diverse amenajări în jurul blocurilor de locuit. Totul e bine când se termină cu bine, așa cum confirmă însuși edilul, care recunoaște meritele fondurilor europene nerambursabile: „Fondurile europene reprezintă o sursă indispensabilă, foarte necesare, o sursă bine-venită și un plus la bugetul local. De aceea suntem în fruntea unor administrații, să atragem aceste fonduri fără de care nu ne putem dezvolta.”

Proiecte de succes