În prezent, majoritatea produselor existente pe piață sunt ambalate sau supra ambalate în plastic. Totuși, în ciuda acestui avantaj al folosirii plasticului, acesta trebuie gestionat în mod corespunzător, pentru că aruncarea necontrolată a deșeurilor să nu afecteze mediul înconjurător. Cea mai eficientă metodă de gestionare este reciclarea, pentru că astfel se încurajează scăderea producției de mase plastice și refolosirea celor deja existente. Reciclarea sticlelor PET și a altor produse din plastic a devenit relevantă imediat după începerea producției lor în masă pentru nevoi economice. Plasticul se descompune într-o perioadă foarte lungă de timp, așadar, reciclarea și repunerea lui în circulație are un rol vital în protejarea mediului.
Dima Pro Plast SRL din Giurgiu este o firmă cu aproape 30 de ani de vechime în domeniul reciclării. Aici, deșeurile din plastic reciclat erau transformate în granule. Antreprenorii au vrut să încheie ciclul de transformare a deșeurilor din plastic în granule și folosirea acestei materii prime în scopuri de producție. Pentru acest obiectiv, aveau nevoie de utilaje performante, iar din surse proprii de finanțare nu puteau susține o asemenea idee. Astfel, oportunitatea financiară oferită de Programul Operațional Regional 2014-2020, a fost mai mult decât bine-venită. Reprezentanții companiei au depus o cerere de finanțare pe Axa prioritară 2 „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii” și au obținut suma necesară achiziționării utilajelor noi.
Tendința europeană este de recuperare a deșeurilor reciclabile, menajere și de reutilizarea sub diferite produse. Faptul că prin reciclare, recuperare, regranulare și omogenizarea deșeurilor de polietilenă, produsul final obținut – granula de polietilenă - își păstrează intactă structura internă, în sensul că legăturile etilenice nu se deteriorează, face posibil un lung ciclu de recuperare și reciclare.
Plecând de la această idee, antreprenorii de la Dima Pro Plast SRL au achiziționat, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, opt utilaje pentru producția ambalajelor din materiale plastice.
După implementarea acestui proiect ce a vizat creșterea competitivității firmei s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 30% într-un interval de timp de 3 ani de la data finalizării proiectului și creșterea profitului net al firmei cu 5%. De asemenea, au fost create noi locuri de muncă.
Proiectul dezvoltat de Dima Pro Plast a generat inovare prin diversificarea mijloacelor fixe ce a condus la extinderea gamei de produse, creșterea productivității prin eficientizarea acesteia și reducerea timpului de producție.
Povestea nu se încheie aici. Reprezentanții companiei așteaptă cu interes deschiderea oportunităților financiare oferite de PR 2021-2027 pentru a depune o nouă cerere de finanțare.