Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Călărași

Capacitate competitivă pentru (creație și) fabricație în industria confecțiilor

Beneficiarul investiției :
CONFEX SRL
Codul SMIS :
115434
Localizare proiect :
Călărași , Călărași
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 7.109.219,48 Lei | Valoare solicitată: 3.367.710,80 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 40.27 %
Axa prioritara :
Axa 2 - Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii
Prioritatea de investitii :
2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor
Obiectiv specific :
2.2 - Îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM-uri în sectoarele cu potential economic

Compania CONFEX SRL s-a impus pe piața confecțiilor textile din județul Călărași, datorită investițiilor masive realizate cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Urmând exemplul altor IMM-uri care au reușit să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene, reprezentanții companiei au depus o cerere de finanțare pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Astfel, la începutul anului 2017, au semnat contractul pentru Proiectul „Capacitate competitivă pentru (creație și) fabricație în industria confecțiilor”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 2 – „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 2.2 – „Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”.

Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit dezvoltarea firmei de confecții pentru ca, în baza experienței acumulată în cei peste 16 ani de activitate continuă și poziției ocupate în prezent, să ajungă la o competitivitate semnificativă și o valoare adăugată consistentă.
Pe un teren neutilizat, aflat într-o zonă mărginașă a municipiului reședință de județ, s-a ridicat o afacere care a schimbat radical aspectul cartierului. Proiectul a avut un buget o valoare totală de peste șapte milioane de lei, contribuția beneficiarului fiind de peste 1,4 milioane de lei. Cu ajutorul acestor fonduri s-a realizat o construcție P+1E cu suprafața construită  827,50 mp și suprafața desfășurată de 1.655 mp, utilizate pentru toate funcțiunile asociate tehnologiei: magazii de produse finite, semifabricate intermediare și produse finite, atelier de întreținere a echipamentelor, birou pentru proiectare tehnologică, birouri pentru management, vestiare și sală pentru luat masa. De asemenea, prin investiție au fost achiziționate toate echipamentele necesare desfășurării activității în bune condiții, în secția de confecții. „După o activitate de 16 ani în industria textilă, am urmărit să intrăm și noi în lumea modernă a industriei, prin diversificarea producției, dar și prin crearea unor noi locuri de muncă la standarde europene”, a precizat administratorul S.C. CONFEX S.R.L.

Inițial, termenul de finalizare al investiției era stabilit pentru data de 30 august 2020, însă din cauza pandemiei, acesta a fost decalat până pe data de 30 aprilie 2021. Așadar, în total, proiectul a ajuns la o perioadă de implementare de 51 de luni, începând cu data de 1 februarie 2017. Chiar dacă au avut un drum lung de parcurs în implementarea investiției, rezultatele sunt pe măsura efortului. Compania călărășeană a reușit să își extindă capacitatea de producţie şi să intre pe o nouă piaţă de nişă cu produse având valoare adaugată importantă, respectiv îmbrăcăminte pentru sporturi de iarnă şi îmbrăcăminte „de masă" de calitate superioară. „O astfel de investiție nu ar fi putut fi realizată fără ajutorul fondurilor europene, chiar dacă venim și noi cu o parte de capital de 30%. Această sumă îți este dată de bancă doar dacă ai o investiție care poate reprezenta o garanție”.

Reprezentanții CONFEX SRL au pornit la drum cu 35 de angajați, dorința lor fiind de a angaja până la 250 de persoane, atât cât este capacitatea întreprinderii. „Fondurile europene ne-au ajutat foarte mult, putând astfel să creăm noi locuri de muncă. În timpul pandemiei și a războiului din Ucraina, compania noastră a angajat în special șomeri. Noi am venit în ajutorul comunității prin crearea acestor locuri de muncă pe zona de producție. Orice investiție, oricât de mică ar fi, ajută la creșterea PIB-ului. Iar crearea de locuri de muncă, îndeosebi pentru femei, care sunt, de multe ori, și mame și soții, ajută foarte mult”, a spus administratorul CONFEX.

Impulsionați de succesul avut în implementarea acestui proiect, antreprenorii călărășeni doresc să identifice și alte surse de finanțare pentru achiziționarea unor panouri solare care să îi ajute la eficientizarea consumului de energie: „Ne-am gândit la panouri solare, dar trebuie să treacă un an de la investiție, dar și pentru a putea contoriza consumul de energie. O altă provocare ar fi să cumpărăm mașini electrice, mai ales că, în ultima vreme, combustibilul ridică probleme la nivel mondial. Mai vrem utilaje cu tehnologie avansată care pot înlocui mâna de lucru”.

Întrebați despre cheia succesului unei astfel de investiții, răspunsul vine simplu: „Echipa!”. De la cei care s-au ocupat de consultanță, ofițerul de monitorizare până la reprezentanții instituțiilor locale. A fost un parcurs greu, dar IMM-ul a beneficiat de sprijinul acestora.
Potențialilor beneficiari, Daniela Oțelea le transmite: „Să încerce! Fiecare are un vis și acesta poate fi îndeplinit, cel puțin pe partea economică. Pe mine, ca antreprenor, m-a ajutat foarte mult să îmi duc la îndeplinire visul”.

Proiecte de succes