Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Ialomița

Reabilitare și modernizare Grădina de Vară, Amara, județul Ialomița

Beneficiarul investiției :
Orașul Amara
Codul SMIS :
119697
Localizare proiect :
Ialomița , Amara
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 13.687.521,88 Lei | Valoare solicitată: 13.356.552,26 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 84.64 %
Axa prioritara :
Axa 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului
Prioritatea de investitii :
7.1 - Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice
Obiectiv specific :
7.1 - Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă prin turism și domenii conexe acestuia

Amara este un oraș în județul Ialomița format din localitatea componentă Amara (reședința), și din satul Amara Nouă. Se află în partea centrală a Câmpiei Bărăganului, pe malul lacului Amara. Include în arealul său administrativ Stațiunea balneoclimaterică Amara cu caracter permanent, atestată documentar din timpul domnitorului Matei Basarab. Savantul Petru Poni este cel care a descoperit puterile miraculoase şi curative ale lacului şi, de atunci, mii de oameni vin să-şi trateze afecţiunile în lacul din Bărăgan. Au fost întâi instalaţii primitive prin anul 1905, dar în prezent se fac proceduri moderne cu nămolul care tratează boli reumatice degenerative, reumatice inflamatorii, ginecologice, dar și a disfuncțiilor asociate acestora. Dincolo de puterile sale vindecătoare, lacul Amara găzduiește efective importante ale unor specii de păsări protejate.

Datorită amplasării favorabile, stațiunea este o locație ideală pentru turiștii care vor să se relaxeze sau să se trateze natural. Investițiile de la nivel local au dus la amenajarea locurilor și, implicit, la creșterea numărului de turiști. Aceștia vin la Amara și pentru plajele care le stau la dispoziție, dar și pentru numeroasele festivaluri organizate aici. Anual, în staţiune, se organizează Festivalul Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti „Trofeul Tinereţii”, la începutul lunii august, fiind cel mai longeviv festival de acest tip. Festivalul se desfășoară la Grădina de Vară, care s-a îmbrăcat în straie noi datorită finanțării nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul „Reabilitare și modernizare Grădina de Vară, Amara, județul Ialomița”, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 7 – „Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”, Prioritatea de Investiții 7.1 – „Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice”. Proiectul de reabilitare și modernizare a Grădinii de Vară a presupus construcția unui ansamblu modern, o creștere a numărului de locuri, de la 1.000 la 1.400, modernizarea construcțiilor anexe, refacerea aleilor și a suprafețelor verzi, amenajarea unui sistem retractabil de acoperire pentru zona gradenelor.

Proiecte de succes