Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Dâmbovița

Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin extinderea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea Şcolii Gimnaziale „Matei Basarab” din Târgovişte, Județul Dâmboviţa

Beneficiarul investiției :
Municipiul Târgoviște
Codul SMIS :
120281
Localizare proiect :
Dâmbovița , Târgoviște
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 22.223.977,79 Lei | Valoare solicitată: 21.777.275,85 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 85 %
Axa prioritara :
Axa 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale
Prioritatea de investitii :
10.1 - Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare
Obiectiv specific :
10.1.B - Învățământ obligatoriu - Școli

Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” din municipiul Târgoviste a fost inaugurată pe data de 1 septembrie 1995. De atunci, timp de peste 25 ani, unitatea școlară nu a mai beneficiat de nicio lucrare capitală de modernizare sau reabilitare. Autoritățile locale au identificat nevoile acestei clădiri, însă resursele financiare din bugetul local nu ar fi putut acoperi cheltuielile unei lucrări atât de complexe. Așadar, reprezentanții Primăriei Municipiului Târgoviște au identificat o sursă de finanțarea nerambursabilă și au depus cererea pentru proiectul „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin extinderea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea Şcolii Gimnaziale „Matei Basarab” din Târgovişte, Județul Dâmboviţa”, în urma căruia şcoala a fost reabilitată în întregime, beneficiind de o sală de sport, de laboratoare noi și de o sală multifuncțională, de un teren de sport exterior ultramodern, dotări didactice, gospodărești, dotări și echipament sportiv pentru sala de sport și terenul exterior, echipament audio-video, echipament IT și software și mobilier nou. Valoarea proiectului depășește 20 de milioane de lei și ar fi fost imposibil, după cum declară primarul municipiul Târgoviște, ca o astfel de investiție să poată fi făcută din fonduri proprii: „Am discutat cu conducerea școlii și i-am întrebat ce nevoi au? După, am luat sursele de finanțare să vedem care sunt activitățile eligibile și așa s-a născut proiectul. Din bugetul local noi nu am fi putut niciodată să implementăm un proiect de peste 20 milioane de lei, cum este cazul celui de la această școală. Să reabilitezi integral corpurile existente, să construiești o sală de sport, să construiești o extindere, să faci o bază sportivă, să schimbi împrejmuirea, să faci sistem de monitorizare video, sistem audio, să dotezi întreaga unitate de învățământ. Adică să faci tot ceea ce este necesar pentru ca aproximativ 800 de copii să beneficieze de condiții excelente, nu am fi reușit niciodată pe bani de la bugetul local”.

Pe parcursul derulării proiectului, autoritățile au avut de înfruntat diferite provocări, de la identificarea unei soluții pentru relocarea elevilor, pandemia și complexitatea lucrărilor. Conform precizărilor edilului, elementele esețiale într-o astfel de investiție, sunt: „să ai un proiectant bun care să îți răspundă de fiecare dată la solicitări și un constructor bun. Dacă unul dintre aceștia este cu probleme, ajungi să ratezi proiectul”.

Transformare totală în urma proiectului

După finalizarea lucrărilor, unitatea de învățământ s-a transformat total. Acum discutăm de o unitate școlară modernă, cu dotări deosebite, condiții excepționale oferite copiilor și mai ales discutăm despre un proiect implementat cu succes din fonduri Regio. Comunitatea a transmis un feedback extraordinar, dovadă stau și numărul tot mai mare de cereri de înscriere la Şcoala Gimnazială „Matei Basarab”. „Este o unitate de învățământ care deservește o zonă destul de vastă. Acum se apropie de 800 de elevi, de la 660 inițial. Iar dacă investiției pe care noi am realizat-o îi adăugăm și calitatea corpului profesoral, ajungem să avem un tablou frumos a ceea ce înseamnă servicii educaționale oferite aici. Pentru un succes pe toate planurile e nevoie să ai cadre didactice bune, o bază materială de natură să faciliteze un proces educațional de calitate și să atragă, să ofere copiilor condițiile cele mai bune. Târgoviște este Cetatea celor 33 de voievozi, iar numele unuia dintre ei trebuia să se regăsească și în denumirea unei unități de elită în învățământul târgoviștean și dâmbovițean”, a precizat edilul municipiului.

În ultimii ani, Municipiul Târgoviște s-a dezvoltat foarte mult cu fonduri europene. Infrastructura școlară beneficiază în prezent de alte trei proiecte aflate în derulare la Școala nr.6 „Tudor Vladimirescu”, Școala nr.8 „Mihai Viteazul” și la Grădinița nr.8 “Rază de soare”. De asemenea, se lucrează la construirea unui parc de la zero într-o zonă nefolosită până acum, din municipiul Târgoviște. Cinci hectare de teren sunt transformate în spațiu verde cu sistem de aspersie, tiroliană, un mini poligon unde copii învață regulile de circulație, loc de joacă și o construcție multifuncțională. Tot pe POR s-a construit și un skatepark.

 „Pentru noi accesul la fonduri europene prin POR a reprezentat o șansă deosebită, fără de care nu am fi reușit să discutăm despre asemenea investiții importante. Este o diferență uriașă între comunitățile care au accesat fonduri europene și comunitățile care au ales calea confortului administrativ, să nu facă nimic. Este bine, este confortabil, nu faci nimic, nu te complici, nu te certe nimeni pentru că implică și un grad de nemulțumire a populației, dar totul este asumat, pe o perioadă scurtă de timp. După ce se termină, toată lumea este foarte fericită. Aici trebuie să ajungi, să lași ceva în urma ta. Noi suntem toți efemeri pe funcțiile astea, important este ce rămâne în urma noastră”, spune primarul municipiului Târgoviște.

 

Proiecte de succes