Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Argeș

„Eradicare umiditate, amenajare muzeu, restaurare pictură biserică şi paraclis, reparaţii curente, amenajări exterioare“

Beneficiarul investiției :
MANASTIREA ANINOASA
Codul SMIS :
117838
Localizare proiect :
Argeș , Aninoasa
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 17.985.622,88 Lei | Valoare solicitată: 17.625.910,42 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 83.3 %
Axa prioritara :
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritatea de investitii :
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific :
5.1 - Conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale pentru impulsionarea dezvoltării locale

„Fiecare loc de pe Pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să o auzi, și trebuie și un dram de iubire ca să o înțelegi.”, spunea Nicolae Iorga prin glasul ghidului Mănăstirii Aninoasa, Monahia Cecilia Leotescu.

În ţinutul legendar al Muscelului, plin de biserici şi mănăstiri, Mănăstirea Aninoasa este un lăcaș încărcat de istorie, cu un destin special, un colț de rai, un valoros monument istoric și de arhitectură de secol XVII. Mănăstirea Aninoasa, care își trage numele de la pădurile de arini care se întindeau pe colinele dimprejurul său, este un ansamblu arhitectonic de tradiție brâncovenească, având o incintă dreptunghiulară prevăzută cu un turn - clopotniță, chilii și paraclis. Locașul monahal este însuflețit de o obște de maici, biserica acestuia fiind închinată Sfântului Ierarh Nicolae.

Edificiul a cunoscut, poate, cea mai înfloritoare perioadă din istoria sa odată cu semnarea contractului de finanțare, în anul 2017, fiind obiectul proiectului „Eradicare umiditate, amenajare muzeu, restaurare pictură biserică și paraclis, reparații curente, amenajări exterioare”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 - „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, Obiectivul specific 5.1 – „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

Mănăstirea a beneficiat de lucrări de îmbunătățire a arhitecturii, restaurarea picturii din biserică, realizarea instalațiilor electrice interioare și exterioare și a iluminatului exterior, eradicarea umidității, realizarea instalațiilor de paratrăsnet amplasate în zonele înalte ale clădirii, montarea instalațiilor termice și de ventilație, iar în latura de Est, închiderea rosturilor și hidrofugarea fațadei. S-a restaurat pictura foarte valoroasă a bisericii și a paraclisului, aparținând lui Pârvu Mutu, canonizat în anul 2017 ca Sf. Pafnutie Pârvu Zugravul. Legenda spune că biserica mănăstirii Aninoasa a fost prima biserică pictată de Pârvu Mutu după întoarcerea sa din Bucovina, unde studiase timp de șase ani arta picturii cu un vestit pictor rus de biserici.

Obiectivul general al proiectului iniţiat de Mănăstirea Aninoasa îl reprezintă impulsionarea dezvoltării comunei Aninoasa, judeţului Argeş şi a regiunii Sud-Muntenia prin consolidarea, restaurarea, valorificarea şi promovarea durabilă a ansamblului Mănăstirea Aninoasa. Acest obiectiv cultural - turistic, odată protejat şi valorificat, împreună cu celelalte obiective turistice de patrimoniu natural şi cultural existente pe teritoriul judeţului Argeş şi regiunii Sud – Muntenia, pot contribui în mod direct la dezvoltarea sectorului turistic, unul dintre sectoarele cu cel mai ridicat potenţial de a oferi creştere şi dezvoltare economică la nivel local, regional şi naţional.

 „...este un dar făcut comunității (...) și este o bucurie mare când vedem că este o îmbrăcare în mantie de lumină, de bucurie, o trainică țesătură.”, spune Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, despre proiectele realizate din fonduri europene.
Proiectul a durat 82 de luni din cauza rigorilor pandemice, deși implementarea trebuia să se realizeze în 33 de luni. De curând, a intrat în perioada de durabilitate care se va desfășura pe cinci ani. Bugetul total al operațiunii are o valoare totală de 17.985.622,88 lei, din care 14,98 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 2,64 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar aproape 360 de mii de lei este contribuția Mănăstirii Aninoasa.

În prezent, întregul complex monahal este foarte bine întreținut, este ușor de identificat, pentru că se rupe din peisajul comun al satului prin transformarea sa copleșitoare. Frumusețea, tihna și lumina acestor locuri îi determină pe credincioși să revină aici cu inima și mintea deschise, întrucât „Cultura și spiritualitatea sunt valori pe care, chiar dacă le înțelegem diferit, le acceptăm cu toții, așa că fac parte din strategia pe termen lung a umanității."- Monahia Cecilia Leotescu

Proiecte de succes