Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Prahova

Eco-bus

Beneficiarul investiției :
Orașul Sinaia
Codul SMIS :
120346
Localizare proiect :
Prahova , Sinaia
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 19.886.819,91 Lei | Valoare solicitată: 15.426.521,98 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 67.28 %
Axa prioritara :
Axa 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon
Prioritatea de investitii :
3.2 (4e) - Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor
Obiectiv specific :
3.2 - Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă

Dezvoltarea durabilă și mobilitatea urbană sunt două componente importante pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului Sinaia. Proiectul cu finanțare europeană primită prin Programul Operațional Regional 2014-2020, ECO – BUS, vizează creșterea capacității de transport public, extinderea traseelor și introducerea unui sistem inteligent de management al traficului. Prin implementarea acestui proiect se dorește dezvoltarea unui transport public auto de călători de înaltă calitate și eficient în cadrul orașului, prin creșterea capacității de transport public, extinderea traseelor rutiere și modernizarea sistemului de transport prin introducerea sistemelor inteligente de management al traficului și e-ticketing. Beneficiile vizate de proiect includ asigurarea unui impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2 în orașul Sinaia prin utilizarea autobuzelor ecologice, nepoluante și promovarea utilizării sistemului de transport public auto nepoluant de călători în interiorul orașului în locul transportului privat cu autoturisme. Pentru primul an de după finalizarea implementării, scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră în scenariul „cu proiect” este de 197,39 tone echivalent CO2/ an, respectiv cu 3,5% față de scenariul „fără proiect”.

Despre acest proiect, primarul orașului, declară: „Este o schimbare majoră în ceea ce înseamnă mobilitatea urbană, transportul în comun în oraș, atât pentru localnici cât și pentru turiști. Încercăm, prin acest proiect, să determinăm cât mai mulți oameni să folosească mai mult transportul în comun și mai puțin autoturismul proprietate personală. Astfel, reducem poluarea, timpul pierdut în trafic, crescând confortul către destinație.”

Sinaia are, în acest moment, cel mai modern sistem de transport public din România, fiind singurul oraș din România care a achiziționat autobuze Citaro K Hybrid, model construit special de cei de la Mercedes-Benz pentru orașele turistice, deoarece permite străbaterea străzilor înguste. Totodată, sistemul de e-ticketing introdus este utilizat pentru prima oară în România și este exact ca cel folosit în New York City. Impactul proiectului în dezvoltarea orașului în context european și-a îndeplinit obiectivele, prin crearea unei alternative nepoluante pentru îmbunătățirea calității vieții sinăienilor, prin inovație.

Aplicația Sinaia Transport este disponibilă pentru telefoanele mobile cu sistem de operare iOS sau Android și permite vizualizarea autobuzelor pe hartă în timp real, emiterea de coduri QR care țin locul biletului de călătorie, achiziționarea sau reînnoirea biletelor și abonamentelor, vizualizarea istoricului de călătorii, vizualizarea traseelor, orarelor și a stațiilor de autobuz, transmiterea mesajelor de la dispecerat dacă au loc devieri de traseu sau blocaje în trafic. Datele sunt transmise în timp real, datorită faptului că sunt salvate în cloud. În cadrul proiectului au fost achiziționate și automate de bilete sau abonamente, acestea sunt amplasate în stațiile de autobuz.

Orașul Sinaia s-a dezvoltat datorită fondurilor nerambursabile, pentru că edilul urbei nu a ales calea ușoară: Pare mai ușor să accesezi fonduri guvernamentale, dar care nu îți rezolvă problema în comunitate și mult mai greu să scrii proiecte europene, dar să obții finanțări mari care duc la dezvoltarea comunității. Dacă nu erau fondurile europene, Sinaia nu arăta cum arată astăzi.” De-a lungul implementării proiectului și chiar de la scrierea lui, provocările cele mai mari au fost aceleași cu care s-a confruntat și care a afectat o lume întreagă: pandemie, războiul din Ucraina, dar și creșterea prețurilor materialelor și a mâinii de lucru. Câtă vreme aceste cheltuieli sunt imputate comunității locale, pot deveni o povară și pot descuraja primăriile să acceseze aceste fonduri europene. Cu toate acestea, edilul încurajează potențialii beneficiari să o facă: „La prima vedere pare dificil de accesat fonduri europene, dar satisfacția pe care o ai la finalizarea proiectului te face să depășești obstacolele pe care le întâlnești de-a lungul implementării, încă de la scrierea cererii de finanțare. De aceea, îi încurajez pe toți cei care vor să dezvolte localitatea lor, cărora le pasă de creșterea calității vieții în oraș, să acceseze fonduri europene.”

Proiecte de succes