Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Dâmbovița

Amenajare Parc Public de Agrement şi Loisir UM Gară din Târgovişte, Județul Dâmboviţa

Beneficiarul investiției :
Municipiul Târgoviște
Codul SMIS :
126400
Localizare proiect :
Dâmbovița , Târgoviște
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 7.080.721,48 Lei | Valoare solicitată: 6.939.107,06 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 85 %
Axa prioritara :
Axa 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile
Prioritatea de investitii :
4.2 - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării
Obiectiv specific :
4.2 - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării

În anul 2017, reprezentanții Primăriei Târgoviște au depus cererea de finanțare pentru Proiectul „Amenajare Parc Public de Agrement şi Loisir UM Gară din Târgovişte, Județul Dâmboviţa”, primind peste șapte milioane de lei pentru reconversia funcţională a terenurilor şi suprafeţelor degradate în scopul revitalizării mediului urban, reducerea poluării aerului şi creşterea oportunităţilor de agrement şi petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului, precum şi realizarea unui centru multifuncţional - bibliotecă în spaţiu liber.

Parcul public de agrement și loisir UM Gară cuprinde peste 16.000 mp. de spațiu verde prevăzut cu sistem automat de irigații, iluminat ambiental modern, piațetă și fântână arteziană, loc de joacă și de fitness, bibliotecă în aer liber, alei pietonale și piste pentru biciclete, mobilier modern și bănci inteligente. Odată cu finalizarea lucrărilor la parc, autoritățile locale din municipiul Târgoviște au dezvoltat o nouă zonă urbană, „Târgoviștea nouă”, așa cum este ea cunoscută. În câțiva ani, pe o suprafaţă de teren viran neproductiv, ce aparținea unei foste unități militare a apărut o nouă zonă de agrement unde oamenii pot veni să se relaxeze, plimbe, să citească sau să desfășoare activități în centrul multifuncțional.

Spaţiul verde are zone cu vegetaţie bogată şi peluze ce pot fi folosite ca locuri de picnic, este  prevăzut cu sistem automat de irigaţii și reprezintă 90% din suprafaţa parcului şi este amenajat inclusiv cu scoarţă de copac şi bolovani decorativi. S-au plantat arbori şi arbusti din specii răşinoase şi foioase, şi s-au amenajat zone cu flori.Aleile şi configuraţia generală a spaţiului verde respectă cât mai în detaliu posibil principiul egalității de şanse şi nediscriminării. Astfel, înclinaţia aleilor nu depăşeşte 10%, fiind într-adevăr utile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Zona a devenit de nerecunoscut odată cu finalizarea lucrărilor de amenajare a parcului. Tot acolo sunt construite locuințe ANL și un bulevard nou, devenind astfel, un cartier atrăgător pentru tinerii din comunitate. La această schimbare și-a adus aportul și mediul privat care a construit un mall în zonă. „Dintr-un loc în care nu exista nimic, avem acum o zonă atractivă cu cel mai nou parc. Avem un bulevard nou construit, un mall - construcție privată, acest parc și construcția de locuințe ANL. Este un întreg ansamblu public – privat de natură să ofere târgoviștenilor un ambient foarte plăcut. Pe această componentă de petrecere a timpului liber, parcul vine să completeze toate investițiile care s-au realizat acolo și mă bucur că putem discuta de Târgoviștea nouă, așa cum îi spun eu. Au fost oameni plecați în străinătate ce s-au întors după trei ani, efectiv nu au recunoscut zona”, a menționat primarul municipiului.

Valoarea investițiilor realizate an de an de Primăria Municipiului Târgoviște este dublă sau triplă, depinde de faza de implementare a proiectelor cu finanțare europeană, față de valoarea cheltuielilor de funcționare a instituției. Așadar, banii din bugetul local ar fi fost insuficienți pentru derularea acestor proiecte de mare anvergură, motiv pentru care autoritățile au decis să compenseze prin accesarea fondurilor nerambursabile. Târgoviște este în momentul de față una dintre unitățile administrativ teritoriale, puține din țară, cu transportul intern modernizat total. Există 40 de autobuze noi plus proiectul de construire al unui depou, construirea a trei stații de capăt și reabilitarea coridoarelor de transport. Două proiecte în valoare de 160 milioane de lei, aflate în derulare în momentul de față. Pentru viitorul exercițiu financiar POR 2021-2027, reprezentanții primăriei vor să se axeze pe zona de promovare turistică. „Municipiul Târgoviște beneficiază de o moștenire culturală, istorică, religioasă absolut remarcabilă și atunci ne-am gândit să urcăm puțin în această piramidă a nevoilor să ajungem și la necesități. Avem un proiect important de punerea în valoare a Șanțului Cetății, monument istoric. De asemenea, proiectul de modernizare și reabilitare a Parcului Chindia, cel mai mare din municipiul Târgoviște, estimat de noi la 35 milioane de lei. Ne propunem să continuăm și pe zona de reabilitări termice, completarea parcului auto și modernizarea transportului public local, digitalizare. Sunt proiecte importante pentru noi și sunt convins că va crește gradul de atractivitate turistică pentru municipiul Târgoviște”, a conchis edilul.

Proiecte de succes