Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Județul Argeș

Înființare parc nou în orașul Topoloveni

Beneficiarul investiției :
Orașul Topoloveni
Codul SMIS :
118328
Localizare proiect :
Argeș , Topoloveni
BUGETUL INVESTIȚIEI :
Valoare totală: 3.955.438,38 Lei | Valoare solicitată: 3.596.477,59 Lei | Rata de cofinanțare a UE: 78.86 %
Axa prioritara :
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritatea de investitii :
5.2 - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului
Obiectiv specific :
5.2 - Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului

În anul 2017, oraşul Topoloveni a obţinut primele fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, pentru îmbunătăţirea mediului urban. Autoritățile locale identificaseră, la acea vreme, un spațiu generos rămas nefolosit. Pe un deal cu o suprafață de peste 24 de mii de metri pătraţi, se afla un teren degradat şi neproductiv. Ideea înființării unui parc de agrement și recreere era incredibilă, însă fondurile bugetului local erau insuficiente pentru o investiție de asemenea amploare. Oportunitatea oferită de proiectele finanțate cu fonduri europene a degrevat cheltuiala din bugetul local. Așadar, autoritățile locale au depus o cerere de finanțare și au primit fonduri Regio pe Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, în valoare de aproape 4 milioane de lei. 

Fonduri Regio pentru transformarea unui teren degradat şi neproductiv

Cu ajutorul fondurilor nerambursabile au fost amenajate alei de promenadă, o zonă de belvedere şi picnic, un loc de joacă pentru copii, grupuri sanitare, precum şi mobilier urban. Totodată, în cadrul proiectului s-a realizat o instalaţie de iluminat public, folosindu-se stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED şi panouri fotovoltaice, şi de asemenea, a fost montat un sistem de supraveghere video şi un sistem Wi-fi.

Astfel, după doi ani, perioadă în care s-au derulat lucrările la obiectivul de investiții, terenul degradat a fost transformat într-o adevărată oază de recreere în aer liber pentru locuitorii orașului Topoloveni.

Un asemenea proiect legat de petrecerea timpului liber și cu adresabilitate de la copii, mame și până la bunici, nu a făcut altceva decât să le ofere posibilitatea să vadă, de pe cea mai înaltă colină a orașului Topoloveni, priveliștea minunată a văii Argeșului la îmbinarea cu Cârcinov și trecerea aceasta de la deal la câmpie, până undeva departe în Autostrada București - Pitești. Dincolo de legislație, care are o prevedere de 26 mp de zonă verde pentru fiecare locuitor, locațiile respective asigură promenada, deplasarea în condiții de siguranță a vizitatorilor și a celor care au dorința să urmărească acest parc. Conform primarului, zona aleasă a reprezentat principalul punct forte al proiectului: „Dintr-un loc care nu spunea nimic a ieșit o minunăție!”

Înfiinţarea acestui parc a urmărit stimularea petrecerii timpului liber în spaţii special amenajate pentru agrement, recreere în aer liber şi promovarea mişcării în rândul locuitorilor oraşului Topoloveni. Proiectul în sine are adresabilitate mare, parcul fiind împărțit în zone diferite, așezate de așa manieră încât fiecare să își găsească locul. De la pistele pentru bicicliști, locuri de joacă pentru cei mici, spații de relaxare, zona de promenadă, zona de picnic și până la drumul presărat cu semne iconografice din drumul Mântuitorului, construit până sus la Crucea ridicată în mijlocul parcului, unde persoanele vârstnice pot merge pentru un moment de reculegere.

Primăria Topoloveni a venit cu o soluție la nevoia de liniște și relaxare a cetățenilor, prin crearea unui loc adecvat care să asigure populației condiții pentru mișcare în aer liber și amenajarea zonelor de liniște și verdeață, care oferă o priveliște relaxantă tuturor categoriilor de vârstă.

Proiecte de succes