Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud-Muntenia!

Despre fondurile europene s-a vorbit mult, dar încă există scepticism în rândul potențialilor beneficiari. Asemeni proverbului „O imagine face cât o mie de cuvinte”, în cazul dat, un proiect de succes poate ilustra cu brio beneficiile accesării fondurilor europene. Impactul REGIO, ca program, va fi măsurat și analizat după finalizarea sa, sub toate aspectele, însă, putem fi de acord că reușita reală a unui demers pentru dezvoltare se confirmă atunci când acesta își atinge obiectivele.

În acest scop, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, care susține de aproape 25 ani dezvoltarea europeană a comunităților din județele componente ale Regiunii: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, derulează în perioada mai – septembrie 2023, campania de promovare a proiectelor implementate cu succes în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Timp de cinci luni, vă invităm să călătoriți alături de noi prin cele șapte județe ale regiunii, pentru a vedea impactul investițiilor realizate cu ajutorul fondurilor europene asupra comunităților, care pot constitui o sursă de inspirație pentru următorul exercițiu financiar.

Ce este POR 2014-2020? Acesta este unul dintre programele prin care România a accesat fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) și a avut ca scop creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.

Făcând un bilanț al ultimilor ani, putem spune că succesul POR înseamnă afaceri inovative, locuri de muncă, asistență medicală la standarde înalte, păstrarea vie a istoriei prin conservarea și reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, infrastructură rutieră modernă, acces la educație pentru toți copiii României. ADR Sud-Muntenia, responsabilă de implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul regiunii Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar, a desfășurat în acest sens, o serie de activități pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și a folosit resurse umane calificate pentru îndeplinirea scopului principal: un grad de absorbție ridicat al fondurilor europene la nivelul Regiunii Sud-Muntenia.

Astfel, la nivelul Regiunii de dezvoltare Sud-Muntenia au fost transmise până acum 2.175 cereri de finanțare care au o valoare totală de 20,60 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de peste 14,46 miliarde de lei. Pentru 925 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 9,97 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de peste 7,9 miliarde de lei. Dincolo de această sinteză, Regio înseamnă pentru români, o sumă de lucruri concrete, care le fac mai frumoasă și facilă viața de zi cu zi și pe care le vom prezenta, cu mândrie, în această campanie.

Beneficiarii, de la autorități publice locale până la antreprenori, au primit, odată cu experiența REGIO, curajul să privească cu optimism spre oportunitățile viitoare. Călătoria va continua în Regio Sud-Muntenia 2021-2027!