Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Alocuţiunea directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, la cea de-a zecea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului

1008414_34432344-1371133542.jpg

Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, a participat, la Constanţa, la cea de-a zecea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013.

Evenimentul a fost organizat de Autoritatea de Management pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013 - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România, Autoritatea Naţională - Ministerul Dezvoltării Regionale din Bulgaria şi Secretariatul Tehnic Comun pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013 - Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România - Bulgaria.

Cu această ocazie a fost aprobat Raportul Anual de Implementare al Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013 pentru anul 2012 şi, totodată, Secretariatul Tehnic Comun al Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013 a oferit informaţii detaliate privind stadiul implementării programului, cu accent pe progresele fizice şi financiare înregistrate până în prezent.

În cadrul reuniunii Comitetului Comun de Monitorizare, directorul Liviu Muşat, în calitate de preşedinte al Consiliului Director al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România – Bulgaria, a declarat următoarele:

„În calitate de preşedinte al Consiliului Director al BRCT Călăraşi, organizaţie care îndeplineşte funcţia de Secretariat Tehnic Comun al Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria, permiteţi-mi, în numele meu şi al celorlalţi fondatori ai acestui birou, să vă felicit pentru realizările programului! Este deopotrivă meritul dumneavoastră, al structurilor decizionale de la Sofia şi Bucureşti, al beneficiarilor şi al BRCT şi sunt convins că experienţele pozitive înregistrate în această perioadă vor fi continuate şi multiplicate în viitor.

În curând se vor împlini 10 ani de la înfiinţarea BRCT şi, ca unul care a fost implicat zi de zi în funcţionarea şi dezvoltarea acestei organizaţii, de la gestionarea programului Phare de Cooperare România - Bulgaria (adevărată şcoală pentru ceea ce a urmat), până la actualul program, afirm că drumul nu a fost nici scurt, nici uşor, însă parcurgerea lui este cu atât mai meritorie. Aş vrea să mai adaug că programul actual intră într-o etapă importantă a desfăşurării sale, în sensul luării unor hotărâri care să asigure finalizarea lui cât mai aproape de indicatorii stabiliţi la început.

Va trebui să ne asigurăm că proiectele în derulare se vor finaliza aşa cum ele au fost contractate, că riscurile de neimplementare ale unora vor fi eliminate, că acolo unde nu se mai pot finaliza vor fi reziliate şi că vom fi în stare să cheltuim până la ultimul euro alocat. Nu de alta, dar în actualele condiţii financiare din lume şi, implicit, din Europa, comunităţile în slujba cărora acţionăm văd în această sursă de finanţare unica lor şansă la dezvoltare.

Cunoscându-vă cum aţi acţionat până acum, nu pot fi decât încrezător că programul va fi un succes, iar acest lucru ne poate da şi mai multă încredere pentru perioada 2014 - 2020. În încheiere, doresc să vă asigur că BRCT se va bucura în continuare de tot sprijinul fondatorilor, aşa încât să-şi poată duce la îndeplinire toate atribuţiile ce îi revin în program. Este modul cum înţelegem noi să punem în valoare o expertiză în proiecte româno-bulgare de peste 200 de ani, atât cât au acumulat angajaţii biroului.

Încă o dată, felicitări şi succes suitei de reuniuni din aceste zile!”

Conform regulamentelor europene privind instrumentele structurale, Comitetul Comun de Monitorizare are rolul de a superviza Programul şi de a asigura calitatea şi eficacitatea implementării Programului şi a proiectelor din cadrul lui. Comitetul a fost înfiinţat şi este alcătuit din reprezentanţi la nivel naţional, regional şi local ai celor două state.