La sfârşitul săptămânii trecute, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, şi secretarul de stat Adrian Ionuţ Gâdea s-au aflat în vizită de lucru în regiunea Sud Muntenia, pentru a analiza împreună cu autorităţile publice locale strategiile locale de dezvoltare, precum şi oportunităţile de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
În această vizită, la invitaţia autorităţilor publice locale din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia au participat directorul dr ing. Liviu Muşat, precum şi directorul adjunct Dezvoltare şi Comunicare, Daniela Traian.
Vineri, 17 februarie, au avut loc întâlniri de lucru cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, iar sâmbătă, 18 februarie, cu autorităţile publice din Prahova. Discuţiile au vizat primele măsuri adoptate din Planul de Guvernare, precum şi priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru anul în curs, ce au ca scop eficientizarea activităţii publice locale.
Dezbaterile ce au avut loc în cele trei judeţe ale regiunii noastre au fost concentrate pe note explicative privind aplicabilitatea adecvată a legislaţiei în vigoare, prin respectarea ghidurilor de finanţare şi întocmirea, în mod corespunzător, a documentaţiei specifice obiectivelor de investiţii derulate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Alte probleme ridicate de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale prezenţi la discuţii au vizat găsirea celor mai bune metode de iniţiere şi dezvoltare a unor proiecte de succes pentru următoarea perioadă de programare 2014 -2020, cu finanţare din fonduri europene.
Conform MDRAPFE, referitor la fondurile europene, prioritare sunt măsurile ce vor duce la creşterea absorbţiei pentru cadrul financiar 2014-2020: lansarea, în acest an, a apelurilor de proiecte pentru toate liniile de finanţare, acreditarea, până la 1 iulie a.c., a tuturor autorităţilor de management ale programelor europene şi achitarea fără întârzieri a facturilor depuse de beneficiarii programelor. Pentru 2017 este prevăzută rambursarea, până la sfârşitul anului, a unei sume de 5,2 miliarde de euro.