Duminică, 29 noiembrie, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, a participat la festivitatea de inaugurare a Palatului Brâncovenesc Potlogi din judeţul Dâmboviţa.
Obiectivul turistic a fost reabilitat în cadrul proiectului „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurii conexe în zona Ansamblului Brâncovenesc Potlogi”, pentru care Consiliul Judeţean Dâmboviţa a primit finanţare nerambursabilă în luna aprilie 2011, în cadrul programului Regio, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.
Contractul de finanţare are o perioadă de implementare de 56 de luni, urmând a se finaliza la sfârşitul lunii viitoare. Valoarea totală a proiectului este de 40.368.290,42 lei, din care valoarea totală eligibilă depăşeşte suma de 30 de milioane de lei (fonduri FEDR: 25.658.655,30 lei; valoare finanţare de la bugetul naţional: 3.924.264,93 lei; contribuţie beneficiar: 603.733,07 lei).
Contractul a vizat valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe din zona Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi. Astfel, cu ajutorul financiar Regio s-au realizat lucrări de reabilitare, restaurare şi reconstruire a obiectivului de patrimoniu de la Potlogi.
Prin aceste lucrări se intenţionează transformarea Ansamblului Palatului într-un Centru cultural de artă şi cultură românească, cu funcţiune multiplă (muzeală, informare prin bibliotecă tematică, manifestări culturale, expoziţii de artă temporare, seminarii naţionale şi internaţionale), ceea ce implică introducerea unor funcţiuni complementare cu potenţial turistic.
Ansamblul de la Potlogi, construit în anul 1698, reprezintă unul dintre cele două palate brâncoveneşti rămase în România. Stilul arhitectural brâncovenesc a luat naştere sub domnia lui Constantin Brâncoveanu în Valahia, în secolul al XVII-lea, şi este recunoscut astăzi ca fiind „primul stil românesc”.
ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilităţi delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilităţile de finanţare din Regio puteţi obţine contactând experţii Serviciului Comunicare: 0242/331.769, 0242/315.009, 0728/026.708, fax: 0242/313.167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.