Arhiepiscopia Argeșului şi Muscelului, în calitate de beneficiar, a obținut finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Valoarea totală a cererii de finanțare este de 21.910.156,11 lei, din care 18.623.632,69 lei reprezintă fonduri nerambursabile FEDR, iar 2.848.320,29 lei sunt fonduri din bugetul de stat.
Prin acest proiect, ce are o perioadă de implementare de 39 de luni, după momentul semnării contractului de finanțare, vor fi realizate următoarele tipuri de investiții: restaurarea, protejarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului Mănăstirii Argeșului, prin reamenajarea funcțională a monumentelor istorice Palatul episcopal, paraclisul, biserica de lemn „Intrarea în biserică”, zidul de incintă și a clădirilor anexă, cu scopul de a fi incluse în circuitul turistic; construirea unui punct de informare turistic; dezvoltarea potențialului turistic al municipiului Curtea de Argeș, prin revitalizarea și valorificarea turistică a Mănăstirii Argeșului. După implementarea acestui contract de finanțare se dorește creșterea cu aproximativ 80 de mii a numărului de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu.
Mănăstirea Argeșului a fost ctitorită între anii 1512 și 1517, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, fiind un lăcaș de cult cu o mare încărcătură spirituală și, totodată, un simbol pentru literatura populară a noastră, existența sa fiind legată de una dintre cele mai celebre legende românești, cea a Meșterului Manole.
Aceasta este una dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe de la noi din țară, impresionând prin ansamblul arhitectural. Întocmai cum și-a dorit întemeietorul său, Neagoe Basarab, lăcașul de cult de la Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii medievale, dar și cea mai valoroasă construcție de arhitectură bisericească din România. Aceasta a fost ridicată pe locul unei vechi mănăstiri ce data din anul 1359 și de-a lungul timpului a fost supusă mai multor lucrări de restaurare.
Mănăstirea este și necropolă regală, aici fiind înmormântați regii și reginele României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea, precum și Ana, soția regelui Mihai I. Totodată, aici se regăsesc moaștele Sfintei Filofteea, părți din moaștele Sfinților Serghie, Vach și a Muceniței Tatiana.