Edificiul a fost reabilitat, fiind obiectul proiectului „Eradicare umiditate, amenajare muzeu, restaurare pictură biserică și paraclis, reparații curente, amenajări exterioare”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 - „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, Obiectivul specific 5.1 – „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.
Lucrările realizate prin proiect au condus la punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu Mănăstirea Aninoasa, prin utilizarea unor tehnici și activități de informare, publicitate și promovare variate, în scopul creșterii vizibilității acestuia.
Astfel, mănăstirea a beneficiat de lucrări de îmbunătățire a arhitecturii, restaurarea picturii din biserică, realizarea instalațiilor electrice interioare și exterioare și a iluminatului exterior, eradicarea umidității, realizarea instalațiilor de paratrăsnet amplasate în zonele înalte ale clădirii, montarea instalațiilor termice și de ventilație, iar în latura de Est vor fi efectuate închiderea rosturilor și hidrofugarea fațadei.
Proiectul este aproape de finalul implementării, investiția derulându-se în 75 de luni, în perioada 3 iulie 2015 – 30 septembrie 2021. Bugetul total al operațiunii are o valoare totală de 17.985.622,88 lei, din care 15,29 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 2,34 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar aproape 360 de mii de lei este contribuția Mănăstirii Aninoasa.
Până la această dată, în cadrul priorității de investiții 5.1, unde au putut fi depuse proiecte pentru conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, inclusiv în apelul dedicat teritoriului acoperit de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), s-au transmis 50 de aplicații în valoare totală de 548,3 milioane de lei, ce au solicitat 530,7 milioane de lei - fonduri nerambursabile. Pentru 32 dintre ele s-au semnat contracte de finanțare cu o valoare totală de 389,81 de milioane de lei și au solicitat fonduri publice în valoare de 371,57 milioane de lei.
La nivelul regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia au fost transmise până acum 2.113 cereri de finanțare care au o valoare totală de 20,45 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de 14,36 miliarde de lei. Pentru 831 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 8,68 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de peste 7,36 miliarde de lei. Sumele includ și aplicația al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară”, și care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.
Potențialii beneficiari din județul Argeș au transmis 483 de cereri de finanțare ce au însumat o valoare totală aproape 3,9 miliarde de lei și au solicitat fonduri nerambursabile de peste 2,54 miliarde de lei. Pentru 190 dintre acestea s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de peste 1,24 miliarde de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare de aproximativ un miliard de lei.