În data de 27 iunie, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat, la sediul central din municipiul Călăraşi, Întâlnirea anuală a Reţelei de Informare REGIO Sud Muntenia. Scopul organizării acestei întâlniri, aflată la cea de-a patra ediţie, a fost de a prezenta stadiul de dezvoltare a Reţelei, precum şi de a identifica metode utile de colaborare a membrilor, în vederea dezvoltării eficiente şi durabile socio-economice a regiunii Sud Muntenia.
În cadrul acestui eveniment, membrii au primit informaţii importante despre stadiul implementării Programului Operaţional Regional în Sud Muntenia, precum şi despre problemele întâmpinate de beneficiarii programului în implementarea proiectelor. De asemenea, s-au purtat discuţii despre pregătirea viitoarei perioade de programare, 2014 – 2020. În acest sens, s-au oferit informaţii despre noul context al programării strategice pentru regiunea Sud Muntenia, modul de organizare a acestui proces la nivelul regiunii, precum şi noile orientări strategice la nivel european şi naţional, ce vor ghida programarea instrumentelor structurale pentru perioada 2014 – 2020.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a vizat stadiul de dezvoltare şi nivelul de performanţă ale Reţelei de Informare REGIO Sud Muntenia. Astfel, s-a realizat o prezentare succintă a activităţii Reţelei din perioada iunie 2011 – iunie 2012 şi a evenimentelor organizate de membrii acesteia, dar şi a informaţiilor diseminate de ADR Sud Muntenia, menite să asigure transparenţa accesării fondurilor nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional.
Totodată, în cadrul acestui eveniment, s-au identificat noi metode de colaborare între membrii Reţelei. Dintre acestea amintim propunerile reprezentantului Fundaţiei de Turism şi Ecologie a Dunării de Jos „Ciulinii Bărăganului” Ialomiţa, domnul Florin Munteanu, care a recomandat cooptarea de noi membri în cadrul Reţelei de informare din rândul organizaţiilor nonguvernamentale şi consolidarea colaborării între mediul privat şi mediul public, în vederea valorificării potenţialului turistic al zonei Dunării. O altă recomandare a venit din partea preşedintelui Uniunii Naţionale a Patronatului Român – Filiala Călăraşi, domnul Vlad Miluţ, care a propus organizarea de workshop-uri, cu scopul de a realiza un schimb de bune practici între comunicatorii Regio de la nivelul regiunii de dezvoltare Sud Muntenia. Totodată, s-au pus bazele unei importante colaborări cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri – Filiala Giurgiu, care, prin reprezentantul său, domnul Florian Păun, va sprijini ADR Sud Muntenia în organizarea evenimentelor destinate beneficiarilor de fonduri Regio, ce vor avea loc în semestrul al II-lea al acestui an în judeţele regiunii noastre.
Evenimentul, la care au participat aproximativ 35 de persoane, a fost organizat cu sprijinul Axei prioritare 6 „Asistenţă tehnică”, finanţată din REGIO, acesta având scopul de a disemina rezultatele implementării Programului Operaţional Regional, precum şi de a facilita un schimb de experienţă între membrii Reţelei de Informare REGIO Sud Muntenia.
Până în prezent, Reţeaua REGIO include 85 de membri, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai direcţiilor deconcentrate, ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai Organismelor Intermediare, ai camerelor de comerţ, ai instituţiilor academice şi ai asociaţiilor profesionale.