Sâmbătă, 13 august a.c., Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, a participat alături de Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița și Alin Sorin Sandu, primarul orașului Amara, la evenimentul de inaugurare a proiectului „Reabilitare și modernizare Grădina de Vară, Amara, județul Ialomița”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 7 – „Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”, Prioritatea de Investiții 7.1 – „Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice”.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de dezvoltarea turismului în cadrul stațiunii Amara, prin îmbunătățirea infrastructurii specifice activităților de agrement și de relaxare existente la nivelul stațiunii.
Proiectul de reabilitare și modernizare a Grădinii de Vară a presupus construcția unui ansamblu modern, o creștere a numărului de locuri, modernizarea construcțiilor anexe, refacerea aleilor și a suprafețelor verzi, amenajarea unui sistem retractabil de acoperire pentru zona gradenelor.
Durata de implementare a proiectului a fost de 102 luni, în perioada 20 martie 2014 – 31 august 2022, iar bugetul investiției are o valoare totală de 13.687.521,88 lei, din care aproape 11.6 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, aproximativ 1.8 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar 272 de mii de lei este contribuția din partea Primăriei Orașului Amara, în calitate de beneficiar.
Până la această dată, în cadrul priorității de investiții 7.1, unde au putut fi depuse proiecte pentru dezvoltarea durabilă a turismului s-au transmis 12 aplicații în valoare totală de 171,61 milioane de lei, ce au solicitat 165,21 milioane de lei - fonduri nerambursabile. Pentru 6 dintre ele s-au semnat contracte de finanțare cu o valoare totală de 102,93 de milioane de lei și au solicitat fonduri publice în valoare de 97,9 milioane de lei.
La nivelul regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia au fost transmise până acum 2.173 cereri de finanțare care au o valoare totală de 20,59 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de peste 14,45 miliarde de lei. Pentru 952 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 9,49 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de aproape 7,9 miliarde de lei. Sumele includ și aplicația al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru şi cartea funciară”, și care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.
Potențialii beneficiari din județul Ialomița au transmis 138 de cereri de finanțare ce au însumat o valoare totală de 1,64 miliarde de lei și au solicitat fonduri nerambursabile de 1,25 miliarde de lei. Pentru 68 dintre acestea s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de 747,11 milioane de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare aproximativ 673 milioane de lei.