Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Fonduri Regio pentru proiecte de infrastructură în municipiile Urziceni și Călărași

În data de 9 iulie, la nivelul regiunii Sud Muntenia, au fost semnate contractele de finanțare pentru proiectele „Dezvoltare durabilă și creșterea calității vieții în municipiul Urziceni prin abordarea integrată a măsurilor de regenerare urbană”, depus de Primăria Municipiului Urziceni și „Reabilitarea termică a Căminului pentru Persoane Vârstnice Sfântul Antim Ivireanul Călărași” depus de administrația locală călărășeană.

Autoritatea publică ialomițeană are ca obiectiv creșterea calității vieții locuitorilor prin investiții în infrastructura educațională, recreațională și rutieră. În acest sens, va fi creat un centru cultural multifuncțional, iar la Școala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu” va fi construit un nou corp de clădire. De asemenea, va fi organizat un loc de joacă destinat celor mici și vor fi amenajate spații verzi pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați. Totodată, vor fi reabilitați 1,2 kilometri de drumuri publice, avându-se în vedere și amenajarea traseelor pietonale sau pentru deplasările cu bicicleta. Nu în ultimul rând, pentru siguranța locuitorilor, va fi instalat un modern sistem video ce include 98 de camere de supraveghere.

Aplicația beneficiază de finanțare nerambursabilă Regio (Programul Operațional Regional 2014-2020), în cadrul Axei prioritare 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 9b - „Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”, Obiectivul specific 13.1 - „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România”.

Lucrările ce vor fi realizate în cadrul proiectului au un buget estimat la o valoare totală de 23.274.336,33 lei, din care peste 19 milioane de lei sunt alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), contribuția din bugetul de stat depășește trei milioane de lei, cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de peste 463 de mii de lei, peste 113 mii de lei fiind valoarea cheltuielilor neeligibile. Proiectul va fi implementat în 57 de luni, în perioada 1 august 2018 – 30 aprilie 2023.

Demersul administrației călărășene are în vedere creșterea eficienței energetice a Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Antim Ivireanul” și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul municipiului Călărași. În acest sens, vor fi autorizate lucrări de izolare termică, de înlocuire a tâmplăriei exterioare, de reabilitare a instalației de încălzire și de refacere a finisajelor în zonele de intervenție. De asemenea, se are în vedere eficientizarea sistemului de iluminat, precum și valorificarea surselor regenerabile de energie, prin integrarea unei pompe de căldură și instalarea panourilor solare. Toate aceste investiții vor îmbunătăți condițiile de confort pentru rezidenții și personalul instituției, vor diminua consumul energetic și costurile aferente, reducând totodată emisiile de gaze cu efect de seră.

Proiectul depus de Primăria Municipiului Călărași, în calitate de beneficiar, este finanțat din Regio în cadrul Axei prioritare 3 - „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 -  „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B - „Clădiri publice”, apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Proiectul are o durată de implementare de 71 de luni, în perioada 28 iunie 2017 – 30 aprilie 2023, și o valoare totală de 2.720.098,70 lei. Din aceștia, alocarea FEDR este de peste 1,8 milioane de lei, peste 285 de mii de lei reprezintă contribuția din bugetul național, cofinanțarea beneficiarului ajunge la aproape 44 de mii de lei, iar peste 523 de mii de lei este cuantumul cheltuielilor neeligibile.

În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.740 de proiecte (inclusiv aplicațiile depuse în cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 10 miliarde de lei. Din acestea, au fost semnate contracte pentru 724 de cereri de finanțare, a căror valoare solicitată este de peste șase miliarde de lei. În situația contractelor semnate, este inclus și contractul aferent Priorității de investiții 11.1 – „Consolidarea capacității instituționale şi o administrație publică eficientă”, proiect implementat la nivel național al cărui beneficiar este Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, gestionat de ADR Sud Muntenia.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio şi are responsabilități delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitățile de finanţare din Regio puteți obține contactând experții Serviciului Comunicare: 0242/331.769, 0242/315.009, 0728/026.708, fax: 0242/313.167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.