Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

Clarificări privind depunerea situaţiilor financiare ale anului 2016 în cadrul apelului de proiecte 2.1A Microîntreprinderi

imm-1484295220.jpg

În data de 11 ianuarie, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional a emis clarificări privind situaţiile financiare solicitate ca anexă la cererea de finanţare aferente Apelului de proiecte 2.1.A/2016. Astfel, în conformitate cu Ghidul specific aferent Apelului de proiecte 2.1A/2016, se vor anexa situaţiile anuale ale solicitantului, aferente exerciţiului fiscal anterior depunerii cererii de finanţare, aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau a asociaţilor.

Aşadar, în cazul cererilor de finanţare depuse în 2017, situaţiile financiare anexate sunt cele aferente anului 2016, aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor. În lipsa formularelor standard ale bilanţului, aferente exerciţiului financiar 2016, aprobate de Ministerul Finanţelor Publice, situaţiile financiare pot fi întocmite cu ajutorul celui mai recent program de asistenţă pus la dispoziţia entităţilor gratuit de unităţile teritoriale ale MFP (aferente anului 2015).

În etapa precontractuală va fi verificată corespondenţa informaţiilor prezentate cu cele din situaţiile financiare depuse la unităţile teritoriale ale MFP, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Furnizarea datelor celui mai recent exerciţiu financiar încheiat înaintea depunerii cererii de finanţare este necesar în contextul verificării respectării unor condiţii de eligibilitate, cum ar fi cele referitoare la:

  • încadrarea solicitantului în categoria microîntreprinderilor, în conformitate cu Legea nr. 346/2004. Datele utilizate pentru calculului numărului mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri netă anuală şi activele totale sunt cele raportate în situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar precedent, aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor;
  • încadrarea solicitantului în categoria întreprinderi în dificultate, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat;
  • numărul mediu anual de salariaţi şi profitul din exploatare înregistrate în anul anterior depunerii cererii de finanţare.

Totodată, macheta Analiză şi previziune financiară va conţine informaţiile din bilanţurile aferente ultimelor trei exerciţii financiare încheiate, respectiv 2016, 2015 şi 2014, în cazul unei cereri de finanţare depuse în anul 2017.