Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

A fost publicată Ordonanța nr. 15 din 30 august 2021, ce soluționează problema creșterii prețurilor materialelor de construcții

Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

În Monitorul Oficial al României nr. 833 din 31 august 2021 a fost publicată Ordonanța nr. 15 din 30 august 2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, ce oferă o soluție la problema creșterii prețurilor materialelor de construcții din cauza căreia proiectele de investiții ar putea fi blocate. Astfel, constructorii vor putea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS.

„Fără această soluție, multe dintre construcțiile începute (școli, spitale, sisteme de apă și canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante și au fost investiți bani publici în construcția lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcții, investițiile nu pot fi terminate”, a spus Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, după adoptarea documentului.

Acesta a subliniat că soluția propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte ușor în cazul creșterilor și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

„Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS. În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora”, a mai spus Cseke Attila.

În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a ordonanței, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare.

Ordonanța nr. 15 din 30 august 2021 poate fi descărcată de pe site-ul dedicat implementării Programului Operațional Regional în regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia, 2014-2020.adrmuntenia.ro, secțiunea Program > Documente, titlul „Legislație 2021”, link: https://2014-2020.adrmuntenia.ro/download_file/article/1690/ORD-15-din-30-aug-2021-MO-833.pdf.