Pagina de internet a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia dedicată Regio-Programului Operational Regional 2014-2020!

10% cofinanţare din cheltuielile eligibile pentru sprijinirea microîntreprinderilor prin POR 2014 - 2020!

untitled-1456995366.png

Microîntreprinderile care doresc să realizeze investiţii cu ajutorul fondurilor nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiţii 2.1 „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” – apelul de proiecte 2.1 A – Microîntreprinderi, trebuie să asigure o cofinanţare în cuantum de 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Decizia privind introducerea contribuţiei obligatorii a beneficiarilor de 10% din cheltuielile eligibile la finanţarea proiectelor aferente Priorităţii de investiţii 2.1 a fost luată miercuri, 2 martie, în cadrul şedinţei Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Această decizie a fost luată ţinând seama de experienţa finanţărilor din perioada de programare precedentă, care a evidenţiat faptul că existenţa unei contribuţii private din partea IMM-urilor pentru finanţarea unei investiţii, creşte nivelul de responsabilitate al întreprinderii în procesul de depunere, evaluare, implementare şi monitorizare a investiţiei.

Conform calendarului lansărilor apelurilor de proiecte, ce a fost stabilit şi aprobat în cadrul aceluiaşi eveniment, aplicanţii vor putea depune cereri de finanţare prin Prioritatea de investiţii 2.1 începând cu perioada 28 martie – 1 aprilie 2016. Bugetul previzionat la nivel naţional pentru acest apel de proiecte este de 199 milioane de euro.

Contribuţia programului pentru investiţiile private este de 90%, în limita a 200.000 de euro (sau 100.000 de euro pentru firmele care efectuează transport rutier de mărfuri pentru terţi sau contra cost). Menţionăm că această finanţare nerambursabilă se supune regulii ajutorului de minimis.